Er zijn momenten op kantoor dat je je even af wilt zonderen. Zodat je gefocust kan werken zonder het rumoer van collega’s. Of juist andersom. Zeker weten dat je in een vergaderruimte vrijuit kunt praten zonder dat er wordt meegeluisterd.
Of het nu gaat om een kantoor of een andere drukke omgeving, geluidsdichte systeemwanden bieden je de nodige rust en privacy. Maar hoe werken deze wanden precies en wat betekent het eigenlijk als we praten over decibellen? In deze blogpost lees je hier alles over.
Wat zijn geluidsdichte systeemwanden?
Geluidsdichte systeemwanden zijn speciaal ontworpen wanden die geluiden minimaliseren. Er komt dus nog wel geluid doorheen, maar maakt het volgen van een gesprek wel onmogelijk. Deze systeemwanden bestaan uit verschillende lagen materialen die geluidsgolven absorberen en blokkeren. Denk hierbij aan isolatiemateriaal zoals glaswol of schuim, gecombineerd met dichte materialen zoals gipsplaten. Het resultaat is een wand die veel minder rumoer doorlaat dan een standaard systeemwand.
Hoe werken decibellen?
Om te begrijpen hoe effectief geluidsdichte systeemwanden zijn, is het belangrijk om te weten hoe we geluid meten. Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Decibellen geven aan hoe luid een klank is. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal decibellen, des te harder het geluid. Tot zover nog niks verrassends.
- 0 dB: De stilte van een geluidsdichte kamer, het zwakste geluid dat het menselijk oor kan horen.
- 30 dB: Zacht gefluister.
- 60 dB: Een normaal gesprek op normale afstand.
- 90 dB: Lawaai van een grasmaaier, wat al schadelijk kan zijn bij langdurige blootstelling.
Maar nu komt iets wat je waarschijnlijk nog niet weet. Het is namelijk zo dat de schaal van decibellen logaritmisch is. Dit betekent dat een toename van 10 dB een verdubbeling van het geluidsniveau vertegenwoordigt. Met andere woorden, 70 dB is twee keer zo luid als 60 dB.
Hoe kies je de juiste geluidsdichte systeemwand?
Ga je zelf de geluidsdichte systeemwanden kopen en monteren? Dan is het goed om te kijken naar de samenstelling van de wanden. De wanden zijn samengesteld uit 2, 3 of 4 gipspanelen. De spouw (tussen de panelen) wordt gevuld met steenwol. Hoe meer panelen, hoe geluidsdichter de systeemwand is.
Laat je systeemwanden monteren door bijvoorbeeld De Rooy & Co? Leg je wensen dan neer bij de specialisten van dit bedrijf. Zij weten als geen ander welk type systeemwand je moet hebben. Doordat zij veel ervaring hebben in het plaatsen van de wanden ben je er zeker van dat er geen geluidslekken ontstaan. Bovendien geven zij je advies over andere factoren die van invloed zijn.
Andere factoren voor het geluiddicht maken van een ruimte
Bij het geluiddicht maken van een ruimte is het goed om te weten dat een systeemwand niet de enige factor is om dit te realiseren. De geluidsdichtheid van een ruimte gaat ook samen met andere aanwezige akoestische elementen. Zoals bijvoorbeeld het plafond of het gebruik van akoestische wandpanelen. Ook planten, meubels en vloeren hebben een effect op het dempen van geluid.
Geluidsdichte glaswanden op kantoor
Naast gesloten wanden wordt er ook regelmatig gekozen voor het gebruik van glaswanden. Deze brengen transparantie naar de werkvloer. Maar ondanks de visuele openheid die het biedt, is het ook mogelijk dat deze geluidsdicht zijn. Geluidsdichte glaswanden zijn gemaakt van dubbelglas en zijn voorzien van een speciaal folie tussen de panelen.
Een moderne werkomgeving moet zijn gebruikers in staat stellen om gefocust te kunnen werken. Het is dan ook slim om te investeren in geluidsdichte wanden en andere akoestische elementen. Want het creëren van akoestiek is een belangrijke stap naar een fijn kantoor waar mensen willen zijn.